Monitorcsere 16:9 képarányról 21:9-esre – tesztkép és videó

Tegnap megérkezett az új monitorom, aminek egyik legfőbb erénye az előző 16:9-es méretarányúhoz képest, hogy ez már 21:9-es. Az átmérő 28-ról 34 hüvelykre nőtt, de ez gyakorlatilag csak szélességben növekedést jelent. Egyértelműen javult a kilátás az A-oszlop mögött, ami korábban szinte nulla volt. Így a balos visszapillantó tükör teljes egészében megjelenik és mellette is látunk annyit, ami segít koordinálni a vezetésünket, például szűk kanyarok esetén hasznos tud lenni. Tesztelésnek egy, a bajnokságokban eddig mellőzött pályát választottam, méghozzá naplementében. Suzuka amúgy is remek pálya, de így különösen jól is néz ki. Az autóból kilátás pedig sokat javult a legutóbbi Zandvoort-i futamhoz képest. Én mindenkit bátorítanék, hogy váltson 21:9-es monitorra, ha van rá módja.

Készítettem képet a 16:9-es és az új 21:9-es monitorral egyazon helyszínen és autóval (Portiamo és Formula 2), természetesen változatlan FOV-al, vagyis látószöggel. Így egymás mellett, pontosabban alatt látszik igazán jól, hogy mennyivel szélesedik a látómező. A 16:9-es esetében mintha egy csövön néznénk ki. Ez alkalmasint segít egyrészt a pontosabb ívválasztásban, másrészt a mellettünk lévő ellenfelek észlelése is könnyebb, bár azt nem árt „érezni”, hogy ők mikor hol lehetnek a környezetünkben.

monitor-osszehasonlitas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .