Általános infók a szimulátorozásról

Szimulátorok összehasonlítása – Assetto Corsa, iRacing és Raceroom

A közelmúltban külön-külön is bemutatásra került az iRacing, az Assetto Corsa és a Raceroom, mint a három legelterjedtebb autóverseny szimulátor program. Most egy műsorban próbálják összehasonlítani egymással a hármat Rippl Róbert (iRacing), Kiss Szabolcs (Assetto Corsa), Jónás Ádám (Raceroom) és Hyp-R, aki mindhárommal játszik lelkes kezdő szimulátorosként.
A magam részéről annyiban nagyon testhez álló ez a videó, hogy én is bő másfél éve kezdtem el szimulátorozni és mostanra kezdem kapisgálni a dolgokat, illetve magabiztosan közlekedni a versenypályákon, mármint élő ellenfelek társaságában is. Aki kezdőként gondolkodik azon, hogy melyik szimulátort válassza, csak azt tudom javasolni, amit műsorban a srácok, hogy lehetőleg próbálja ki mindegyiket. Ehhez nem kell feltétlen mindent megvenni belőlük, vannak tesztverziók, kuponok 3 hónapos próbaidőszakokhoz, kivéve az Assetto Corsa-t, viszont az adja ár-érték arányban a legjobb csomagot, ha valaki az összes tartalom megvásárlásában gondolkodik. Szimulátor versenyzés szintjén nem nagy összeg a próbálgatás költsége, mindenképpen érdemes mindegyiket megpróbálni, de még az rFactor2-t is ide sorolnám, ami bár nem szép grafikájú, de a legjobb fizikájú szimulátor.

Rövid kivonat a videóban részletesen taglalt véleményekből –

Az iRacing bár a legdrágább, a legkiterjedtebb szolgáltatást nyújtja, hiszen ott nem csak autókat és pályákat veszünk meg (az alapcsomagon felül ezeket akár külön-külön, csak amit szeretnénk), hanem az éves díj tulajdonképpen folyamatos versenyzési lehetőséget ad szervezett bajnokságokban és rendszeres futamokon. Ezekkel még pénzt is kereshetünk, ami csökkenti a költségeket.
Az Asetto Corsa nyújtja a legnagyobb választékot autókból és pályákból. Utcai autóktól a versenygépekig van minden, ráadásul rengeteg add-on pálya és autó-mod is letölthető hozzá ingyen, bár ezeket érdemes szűrni, mert sok közülük nem túl jó minőségű. Ár-érték arányban talán a legjobb, valamint a legjobb kompromisszumot nyújtja a szimulátorok közül. Értsd ezalatt, hogy nem áldozták fel a grafika miatt a fizikát (mint például a Project Cars), vagy éppen fordítva, mint a már említett rFactor2 esetében. Talán semmilyen tekintetben nem a legjobb, viszont összességében mégis a leginkább és univerzálisan jó választás.
A Raceroom a legfiatalabb a három közül, sokan inkább fél-szimulátorként emlegetik csak a fizikája miatt. Tény, hogy a fizika terén főként az rFactor2, de az iRacing is egyértelműen veri, viszont a hangok és valami olyan megfoghatatlan faktor miatt mégis nagyon élvezetes játszani vele, amit nehéz meghatározni. Egyszerűen élvezed és kész. Mindezt megfejeli, hogy a Michelisz Norbi miatt méltán népszerű WTCC szériát csak ebben a szimulátorban érjük el (hivatalosan legalábbis) és a német DTM versenysorozat gépeibe sem csüccsenhetünk bele más játékokban.

Linkek a műsorban említett videókhoz és pár egyéb hasznos dolog:

► A Mercedeses videó, amit Ádám említett: https://www.youtube.com/watch?v=YDKgx…
► Ficza Feri iRacing Pörkölde NXTV Monza futam, iRacing: https://youtu.be/x_EzVUZ0WR0?t=1152
► Michelisz Norbi Brands Hatch hotlap, Assetto: https://www.youtube.com/watch?v=KGDq9…
► Assetto Corsa: http://www.assettocorsa.net/en/
► iRacing: http://www.iracing.com/
► Raceroom Racing Experience: http://www.raceroom.com/en/
► rFactor 2: https://www.studio-397.com/

A videóért Köszönet Hyp-R-nek, kövesd a Youtube csatornájukat te is!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..